Bröllopstal - retorikexpertens bästa tips!

Kvinna med solbränd arm håller i ett glas med champagne och blommor i det andra. Man i vit smoking håller i ett annat glas.

Tips för bästa bröllopstalet

Ska du hålla tal på ett bröllop till våren eller sommaren? Och tycker du att det känns otäckt och svårt? Först ut kan vi konstatera att du är långt ifrån ensam om att känna just så. Vi svenskar är över lag rädda för att tala inför folk, och känner ofta en förvirring inför att vi att vi ska skriva och förbereda oss inför talet. Så, hur gör man? Thérese Kihlander, talskrivare och retorikkonsult i sitt eget företaget Kihlander Retoriska, ger dig här nedan sina tre bästa tips för ett lyckat bröllopstal:

Börja i tid

  • Det kanske låter som en klyscha, och något som känns utmanande om man inte vet var och hur man ska börja. Men att ta tag i detta i tid är en bra idé, gärna några månader innan det är dags. Fundera på vilka minnen och anekdoter du vill berätta om och hur dessa kan hänga ihop på något sätt. Exempelvis, skildrar en situation från dottern i skolan och ett minne från när hon lärde sig gå hennes envishet? Eller belyser bästa kompisens sätt att tackla din tuffa tid i tonåren och den fantastiska möhippa hon har styrt upp hennes otroliga omtänksamhet? Ja du fattar, fundera på vad minnena ”står för” i det stora hela. Förslagsvis kan du också börja med att göra en tankekarta där du skriver ned allt du kommer på när du tänker på bruden, brudgummen och brudparet. Detta gör jag alltid när jag spökskriver tal på beställning till exempelvis bröllop.

Kom ihåg känslorna 

  • Vad betyder detta nu då tänker du, ska jag visa känslor? Och givetvis ska vi vara autentiska med våra känslor under själva framförandet. Men detta tips handlar faktiskt om hur du kan tänka när du skriver ditt tal. Kom ihåg att det många gånger är mer intressant att lyssna till dig berätta om hur det kändes första gången du träffade din bästa kompis, din nyblivne make och så vidare. Detta är betydligt mycket mer spännande och känslosamt än att höra information som vad klockan var när ni sågs, exakt var ni stod med mera. Kom helt enkelt ihåg att beskriva vad du känt i relationen till den eller de du ska hylla i bröllopstalet. Strössla alltså din information i talet med känsloskildringar.

Filma dig själv 

  • Jag tror aldrig någon har jublat när jag skickat med dem detta tips, tyvärr. Men sen, när övningen är genomförd får jag ofta många tack och bock för ett mycket bra tips. Och så är det faktiskt, att filma sig själv när man övar på sitt tal är en väldigt bra idé. Du får då möjlighet att se hur du uppfattas, höra hur orden och dina skildringar låter, ta tid på talet, lyssna till din röst, samt hur snabbt respektive långsamt du pratar och så vidare. Där har du helt enkelt fantastiska möjligheter för att bli den talare du vill bli. Och hade du tänkt att du enbart skulle läsa talet en så där tiotal gånger tyst för dig själv i soffan? Gör inte det. Ett tal ska vara ett framförande, inte en lapp som blir uppläst.


Kvinna med långt cendréfärgat hår, svarta kläder och vit sjal skriver text sittandes på en rosa stenbänk.

 Vill du ha hjälp med ditt tal? Kontakta Thérese som hjälper dig att skriva bröllopstalet som berör - du hittar henne på Kihlander Retoriska. Behöver ni fotograf till bröllopet kontakta mig för mer information här.

Using Format