5 saker att göra i Tyresta By

Flicka med långt lockigt hår, rutig tröja och kappa, jeansbyxor och vita sneakers står på en stig på landet. Bakom skogen i höst färger.

Tyresta är Sveriges näst största nationalpark och ligger 2 mil söder om Stockholm. Entrén till Tyresta by ligger i Haninge, här kan du njuta av naturen ensam eller med familjen. Ett besök hit är ett tillfälle att koppla av tillsammans - året runt faktiskt. Hit kan du ta med barnen för dem kommer njuta av allt det fina utomhus och även hälsa på hos djuren på gården. Själv bor jag ett stenkast ifrån och älskar att fotografera eller bara vara..så här kommer mina bästa tips:

  • Vandra: här finns många härliga vandringsleder att välja på. Korta på 2,5 km, långa som exempelvis Tyresta rundan på 14 km och lite däremellan. Följ skyltarna och gå i din egen takt.
  • Hälsa på djuren: i Tyresta by med anor från 1700-talet finns Jansson gården och intill den stall med hästar, kor och får. Spännande för barnen och avkopplande för alla. Här finns också den trevliga lanthandeln där du kan köpa kaffe, godis och korv gjord på kött från Tyresta gård som du kan grilla i eldstaden precis utanför.
  • Fika: ta med dig egen fika för det finns platser att sitta eller ta med korv och grilla på grillplatsen vid lanthandeln. Vill man vara bekväm besöker man caféet i Tyresta - välbesökt på helgerna vill jag säga.
  • Besök Naturum besök centrum för nationalparken för att få info om vad som är på gång och kanske köpa någon souvenir. Fri entré är det i nationalparkens hus. Här kan du även boka naturspaning för barn mellan 5-12 år med vuxen sällskap, kostnadsfritt - gäller under sommarlovet vardagar klockan 13.
  • Fotografera: föreviga ögonblicken i det naturliga ljuset, inget är som ljuset utomhus! Ta med dig kameran eller mobilen. Här finns gott om trevliga platser att stanna upp och dokumentera. Gör det nu medan barnen är små - tiden går så oerhört fort..
En flicka och en pojke står vid stängslet och tittar på medan en häst i mörkbrun färg dricker vatten från en balja på hagen. Bakom gräs och fler hästar mot skogen.

Till Tyresta by kan du komma med bilen och parkera i den stora parkeringen vid entrén. Här stannar även buss 834 som man kan hoppa på från Handens pendeltågsstation. Mer information hittar du här.


Vill du att jag förevigar dig med din familj på mina smultronställen i Tyresta by - kontaktar du mig här för mer information. Jag fotograferar här på söndagar eller vardagar. Fler bilder frånTyresta i detta galleri.


Bröllopstal - retorikexpertens bästa tips!

Kvinna med solbränd arm håller i ett glas med champagne och blommor i det andra. Man i vit smoking håller i ett annat glas.

Tips för bästa bröllopstalet

Ska du hålla tal på ett bröllop till våren eller sommaren? Och tycker du att det känns otäckt och svårt? Först ut kan vi konstatera att du är långt ifrån ensam om att känna just så. Vi svenskar är över lag rädda för att tala inför folk, och känner ofta en förvirring inför att vi att vi ska skriva och förbereda oss inför talet. Så, hur gör man? Thérese Kihlander, talskrivare och retorikkonsult i sitt eget företaget Kihlander Retoriska, ger dig här nedan sina tre bästa tips för ett lyckat bröllopstal:

Börja i tid

  • Det kanske låter som en klyscha, och något som känns utmanande om man inte vet var och hur man ska börja med bröllopstalet. Men att ta tag i detta i tid är en bra idé, gärna några månader innan det är dags. Fundera på vilka minnen och anekdoter du vill berätta om och hur dessa kan hänga ihop på något sätt. Exempelvis, skildrar en situation från dottern i skolan och ett minne från när hon lärde sig gå hennes envishet? Eller belyser bästa kompisens sätt att tackla din tuffa tid i tonåren och den fantastiska möhippa hon har styrt upp hennes otroliga omtänksamhet? Ja du fattar, fundera på vad minnena ”står för” i det stora hela. Förslagsvis kan du också börja med att göra en tankekarta där du skriver ned allt du kommer på när du tänker på bruden, brudgummen och brudparet. Detta gör jag alltid när jag spökskriver tal på beställning till exempelvis bröllop.

Kom ihåg känslorna 

  • Vad betyder detta nu då tänker du, ska jag visa känslor? Och givetvis ska vi vara autentiska med våra känslor under själva framförandet. Men detta tips handlar faktiskt om hur du kan tänka när du skriver ditt tal. Kom ihåg att det många gånger är mer intressant att lyssna till dig berätta om hur det kändes första gången du träffade din bästa kompis, din nyblivne make och så vidare. Detta är betydligt mycket mer spännande och känslosamt än att höra information som vad klockan var när ni sågs, exakt var ni stod med mera. Kom helt enkelt ihåg att beskriva vad du känt i relationen till den eller de du ska hylla i bröllopstalet. Strössla alltså din information i talet med känsloskildringar.

Filma dig själv 

  • Jag tror aldrig någon har jublat när jag skickat med dem detta tips, tyvärr. Men sen, när övningen är genomförd får jag ofta många tack och bock för ett mycket bra tips. Och så är det faktiskt, att filma sig själv när man övar på sitt tal är en väldigt bra idé. Du får då möjlighet att se hur du uppfattas, höra hur orden och dina skildringar låter, ta tid på talet, lyssna till din röst, samt hur snabbt respektive långsamt du pratar och så vidare. Där har du helt enkelt fantastiska möjligheter för att bli den talare du vill bli. Och hade du tänkt att du enbart skulle läsa talet en så där tiotal gånger tyst för dig själv i soffan? Gör inte det. Ett bröllopstal tal ska vara ett framförande, inte en lapp som blir uppläst.


Kvinna med långt cendréfärgat hår, svarta kläder och vit sjal skriver text sittandes på en rosa stenbänk.

 Vill du ha hjälp med ditt tal? Kontakta Thérese som hjälper dig att skriva bröllopstalet som berör - du hittar henne på Kihlander Retoriska. Behöver ni fotograf till bröllopet? Läs mer om mig här.


Körschema till bröllopet

Brudpar och brudfölje står på en trappa utanför en herrgård. Brudtärnor  i gröna klänningar och håller varsin bukett blommor i handen och männen i mörk kostym. Alla sträcker upp ett ben och en hand i luften.

Efter att ha avverkat två bröllopsmässor och massor av  frågor på sociala medier om körschema så tänkte jag nu skriva ner några bra tips för alla par som planerar bröllop. Varför ska man ha körschema? Jo, det underlättar för er som par så dagen blir som ni tänkt er. Utan stress och oro för vad som kommer att hinnas med. Men även för ert brudfölje och dem som hjälper er på er stora dag. Om dem också har körschemat så blir det mycket enklare för alla! När schemat är nedskrivet då kan ni slappna av och njuta.

Hur gör man ett körschema? 

Om ni anlitat en bröllopskoordinator då ingår det i uppdraget.  Koordinatorn ser till att ni får uppleva dagen som ni vill ha den och använder just schemat för det. Att få det nerskrivet - på pränt blir liksom realistiskt då. Om ni inte har en koordinator då är det fotografens uppgift att hjälpa er med körschemat från och med att fotografen anländer till den ska avsluta sitt uppdrag. För mig betyder det att jag tillsammans med mitt brudpar går igenom dagen på vårt bröllopsmöte.

Utgå från dessa saker

När är vigseln? Är det en borgerlig vigsel eller kyrklig? Det är dem första sakerna som jag noterar i mitt schema. Det andra är tiden för solnedgången på er dag. Är det sommar så är det kanske 21 eller 22 eller är det vinter? Då går solen ner tidigare -  det påverkar fotograferingen. Lägg sedan tid på saker som ni vill ska hända före ceremonin. Exempelvis tiden för brudens hår, smink, kanske lite bubbel med brudtärnorna. Brudgummens förberedelser och eventuellt dokumentation av detaljer som jag tycker är så himla vackert det vill säga inbjudningskort, ringar och skor och såna saker som ger er en fin story för ert album.  Efter det så tittar ni på hur det ser ut direkt efter ceremonin och gratulationerna. Ska ni ha gruppfoto direkt efter eller senare? Bilder på era gäster och minglet och festlokalen? Ska fotografen dokumentera delar av middag och festen, avsett tid för det. Se också till att ni får tid för porträttfotografering vid golden hour för att fantastiska bilder i fint mjukt ljus.

Brud i vit ärmlös klänning och slöja böjer sig lätt bakåt med brudbukett i handen. Brudgum i mörk kostym håller henne och lutar sig fram. Bakom alla gäster i kyrkan, armatur i mässig ovanför brudparet.

Några tips

  • Räkna med lite mer tid än vanligt så ni har lite luft mellan dem olika momenten och det för att det inte ska kännas  stressigt både det för er,  leverantörer och era gäster
  • Körtid mellan dem olika platserna det kan vara från till exempel kyrkan till festlokalen, hur lång tid tar det? 
  • Räkna med en och en halv timmes porträtt fotografering för brudparet totalt sett. Det brukar vara en tid som de flesta behöver, jag rekommenderar att ni tar den i portioner så att man har 30 minuter innan bröllopet, en stund efter och 30 minuter vid solnedgången. På så sätt blir ni inte borta från gästerna för länge. 
  • Glöm inte att lägga in tid för lunch och toalettbesök mm.
Brudgum i mörk kostym står bredvid sisun brud i vit lång klänning och beige vinterkappa. De håller var sitt glas champagne i handen, medan de står på trappan utanför ingången till herrgård med ljusblå fönster karmar och gul fasad.

Exempel på körschema

14.00 Bilder på platsen, hotellet och brudgummens porträtt bilder

14.30 “Getting ready” bilder på brud och hennes detaljer 

15.00 Porträtt fotografering eller first look

15.30 Foto av festlokalen 

16.00 Vigsel

16.15 Fotografering av gratulationer o kramar

17.00 Gruppfoton 

17.30 Mingelfoton & foto med era gäster

18.00 Middag - foto av middagen, gästerna, talare mm

20.00 Golden hour bilder 

20.48 Solnedgång och avslut på foto uppdraget

Och så ett bonus tips 

När ni har skrivit klart körschemat, ta en bild på texten och spara den som en bakgrundsbild på mobilen, så att ni enkelt kan kika på momenten där. Sen är det också bra att ni skriver ut schemat på papper eftersom mobilbatterier kan ta slut. 

År ni mitt i planeringen och letar efter bröllopsfotograf? Läs mer om mig och mina bröllop här.


Using Format