Körschema till bröllopet

Efter att ha avverkat två bröllopsmässor och massor av  frågor på sociala medier om körschema så tänkte jag nu skriva några bra tips för alla par som planerar bröllop. Varför ska man ha körschema? Jo, det underlättar för er som par så dagen blir som ni tänkt er. Utan stress och oro för vad som kommer att hinnas med. Men även för ert brudfölje och dem som hjälper er på er stora dag. Om dem också har schemat så blir det mycket enklare för alla! När schemat är nedskrivet då kan ni slappna av och njuta.

Hur gör man ett körschema? 

Om ni anlitat en bröllopskoordinator då ingår det i uppdraget.  Koordinatorn ser till att ni får uppleva dagen som ni vill ha den och använder just schemat för det. Att få det nerskrivet - på pränt blir liksom realistiskt då. Om ni inte har en koordinator då är det fotografens uppgift att hjälpa er med körschemat från och med att fotografen anländer till den ska avsluta sitt uppdrag. För mig betyder det att jag tillsammans med mitt brudpar går igenom dagen på vårt bröllopsmöte.

Utgå från dessa saker

När är vigseln? Är det en borgerlig vigsel eller kyrklig? Det är dem första sakerna som jag noterar i mitt schema. Det andra är tiden för solnedgången på er dag. Är det sommar så är det kanske 21 eller 22 eller är det vinter? Då går solen ner tidigare -  det påverkar fotograferingen. Lägg sedan tid på saker som ni vill ska hända före ceremonin. Exempelvis tiden för brudens hår, smink, kanske lite bubbel med brudtärnorna. Brudgummens förberedelser och eventuellt dokumentation av detaljer som jag tycker är så himla vackert det vill säga inbjudningskort, ringar och skor och såna saker som ger er en fin story för ert album.  Efter det så tittar ni på hur det ser ut direkt efter ceremonin och gratulationerna. Ska ni ha gruppfoto direkt efter eller senare? Bilder på era gäster och minglet och festlokalen? Ska fotografen dokumentera delar av middag och festen, avsett tid för det. Se också till att ni får tid för porträttfotografering vid golden hour för att fantastiska bilder i fint mjukt ljus.

Några tips

 • Räkna med lite mer tid än vanligt så ni har lite luft mellan dem olika momenten och det för att det inte ska kännas  stressigt både det för er,  leverantörer och era gäster
 • Körtid mellan dem olika platserna det kan vara från till exempel kyrkan till festlokalen, hur lång tid tar det? 
 • Räkna med en och en halv timmes porträtt fotografering för brudparet totalt sett. Det brukar vara en tid som de flesta behöver, jag rekommenderar att ni tar den i portioner så att man har 30 minuter innan bröllopet, en stund efter och 30 minuter vid solnedgången. På så sätt blir ni inte borta från gästerna för länge. 
 • Glöm inte att lägga in tid för lunch och toalettbesök mm.

Exempel på körschema

14.00 Bilder på platsen, hotellet och brudgummens porträtt bilder

14.30 “Getting ready” bilder på brud och hennes detaljer 

15.00 Porträtt fotografering eller first look

15.30 Foto av festlokalen 

16.00 Vigsel

16.15 Fotografering av gratulationer o kramar

17.00 Gruppfoton 

17.30 Mingelfoton & foto med era gäster

18.00 Middag - foto av middagen, gästerna, talare mm

20.00 Golden hour bilder 

20.48 Solnedgång och avslut på foto uppdraget

Och så ett bonus tips 

När ni har skrivit klart schemat, ta en bild på texten och spara den som en bakgrundsbild på mobilen, så att ni enkelt kan kika på momenten där. Sen är det också bra att ni skriver ut schemat på papper eftersom mobilbatterier kan ta slut. Är ni mitt i planeringen och vill ha fler tips till ert bröllop, har jag fler tips här.

Eller vill ni ha mer inspiration och letar efter bröllopsfotograf? Läs mer om mig och mina bröllop.Personal branding - porträtt för företag

Om du är din egen och driver ett eget företag i Stockholm eller någonstans i världen så behöver du synas. Och för var och en av oss som är egna företagare följer också ett varumärke ibland kallat för Personal branding - det som andra säger om oss när vi inte är rummet.

Vad är då personligt varumärke?

Nej..det inte vår logga vi pratar om utan helt andra saker:

 • Vem du är
 • Ditt fokusområde
 • Din historia
 • Dina personliga kvalitéer
 • Dina värden
 • Unika saker om dig

Det menar designern Lina Anderssson när jag lyssnade på hennes presentation om personligt varumärke för några helger sen i Stockholm. Allt det som skiljer oss från andra som gör samma sak. Jag tar mig själv som exempel, hur många fotografer finns det inte i Stockholm? Jo väldigt många faktiskt, men ingen med min bakgrund, historia, värderingar och på det sätt jag skapar med min kreativitet.

Hur viktig är ett portätt på dig och dina kollegor på hemsidan?

Hemskt viktig skulle jag vill jag säga. Din “About” sida eller “Om oss” brukar vara den mest besökta näst efter första sidan. Och jag är precis som alla andra, vill gärna ha ett ansikte så jag vet vem jag kommer möta och träffa när jag ska köpa en tjänst eller produkt. Vi gör trots allt affärer med andra människor i första hand. Det samma gäller sociala medier, även där behövs minst en bild på dig och din personal.

Hur kan du förstärka ditt varumärke och nå ut till dina kunder?

 • Skriv ner dina värderingar - ditt varför
 • Vad vill du säga med dina tjänster eller utbud? Skriv en bra text om ditt företag, varför du jobbar där och ta med dina värderingar
 • Om du är ny företagare behöver du en logotype
 • Du behöver minst ett par proffsiga porträtt till att börja med
 • Bygg på med verksamhetsbilder så du har en egen bildbank 

Det kommer ge din hemsida och sociala medier ett proffsigt utseende. Och hur kan jag hjälpa dig? Jag har olika paket och tjänster beroende på vilka behov du har just nu. Läs mer här eller kontakta mig för en fri digital fika. 


Bröllop - Gustaf Vasa kyrka i Stockholm

Härligt city bröllop i Gustaf Vasa kyrka i Stockholm

Brian friade till Sonja på hösten på självaste Santorini i Grekland och bestämde sig att fira det med city bröllop i Vasastan där dem bor. För kärlek ska firas och kännas och det gjorde vi verkligen under first look utanför Gustaf Vasa Kyrka i Stockholm. Fina ögonblick som man kan titta på om och om igen. Som bröllopsfotograf är jag noga med körschemat, så vi tog oss tid för förberedelser  innan ceremonin. Brian väntade i skuggan under träden intill Gustaf Vasa kyrka vid Odenplan. Sonja gjorde sig i ordning på andra sidan gatan med sällskap av sina tre brudtärnor. Så när håret var stylat på alla fyra och sminket på plats var det bara att gå några minuter till first look där Brian väntade.


Bröllopsfesten

Efter den fina ceremonin i Stockholms citys största och kanske vackraste  kyrka åkte paret limousin till Grand Hotell i Saltsjöbaden för mingel och fest vid Stockholms skärgård, så pampigt! Hotellet är ju som en dröm för varje bröllopspar som letar efter lokal till bröllopsfesten  i Sverige. Det blev kramar och gratulationer i det fina sommarvädret, fotografering, gruppfoton och porträtt för brudparet så klart.

Leverantörer

Sonja och Brian valde följande leverantörer för sin bröllopsdag:

Se alla bilder från detta city bröllop i galleriet här. Letar du efter bröllopsfotograf? Kontakta mig här.