Bröllopstal - retorikexpertens bästa tips!

Kvinna med solbränd arm håller i ett glas med champagne och blommor i det andra. Man i vit smoking håller i ett annat glas.

Tips för bästa bröllopstalet

Ska du hålla tal på ett bröllop till våren eller sommaren? Och tycker du att det känns otäckt och svårt? Först ut kan vi konstatera att du är långt ifrån ensam om att känna just så. Vi svenskar är över lag rädda för att tala inför folk, och känner ofta en förvirring inför att vi att vi ska skriva och förbereda oss inför talet. Så, hur gör man? Thérese Kihlander, talskrivare och retorikkonsult i sitt eget företaget Kihlander Retoriska, ger dig här nedan sina tre bästa tips för ett lyckat bröllopstal:

Börja i tid

 • Det kanske låter som en klyscha, och något som känns utmanande om man inte vet var och hur man ska börja med bröllopstalet. Men att ta tag i detta i tid är en bra idé, gärna några månader innan det är dags. Fundera på vilka minnen och anekdoter du vill berätta om och hur dessa kan hänga ihop på något sätt. Exempelvis, skildrar en situation från dottern i skolan och ett minne från när hon lärde sig gå hennes envishet? Eller belyser bästa kompisens sätt att tackla din tuffa tid i tonåren och den fantastiska möhippa hon har styrt upp hennes otroliga omtänksamhet? Ja du fattar, fundera på vad minnena ”står för” i det stora hela. Förslagsvis kan du också börja med att göra en tankekarta där du skriver ned allt du kommer på när du tänker på bruden, brudgummen och brudparet. Detta gör jag alltid när jag spökskriver tal på beställning till exempelvis bröllop.

Kom ihåg känslorna 

 • Vad betyder detta nu då tänker du, ska jag visa känslor? Och givetvis ska vi vara autentiska med våra känslor under själva framförandet. Men detta tips handlar faktiskt om hur du kan tänka när du skriver ditt tal. Kom ihåg att det många gånger är mer intressant att lyssna till dig berätta om hur det kändes första gången du träffade din bästa kompis, din nyblivne make och så vidare. Detta är betydligt mycket mer spännande och känslosamt än att höra information som vad klockan var när ni sågs, exakt var ni stod med mera. Kom helt enkelt ihåg att beskriva vad du känt i relationen till den eller de du ska hylla i bröllopstalet. Strössla alltså din information i talet med känsloskildringar.

Filma dig själv 

 • Jag tror aldrig någon har jublat när jag skickat med dem detta tips, tyvärr. Men sen, när övningen är genomförd får jag ofta många tack och bock för ett mycket bra tips. Och så är det faktiskt, att filma sig själv när man övar på sitt tal är en väldigt bra idé. Du får då möjlighet att se hur du uppfattas, höra hur orden och dina skildringar låter, ta tid på talet, lyssna till din röst, samt hur snabbt respektive långsamt du pratar och så vidare. Där har du helt enkelt fantastiska möjligheter för att bli den talare du vill bli. Och hade du tänkt att du enbart skulle läsa talet en så där tiotal gånger tyst för dig själv i soffan? Gör inte det. Ett bröllopstal tal ska vara ett framförande, inte en lapp som blir uppläst.


Kvinna med långt cendréfärgat hår, svarta kläder och vit sjal skriver text sittandes på en rosa stenbänk.

 Vill du ha hjälp med ditt tal? Kontakta Thérese som hjälper dig att skriva bröllopstalet som berör - du hittar henne på Kihlander Retoriska. Behöver ni fotograf till bröllopet kontakta mig för mer information här.


Körschema till bröllopet

Brudpar och brudfölje står på en trappa utanför en herrgård. Brudtärnor i gröna klänningar och håller varsin bukett blommor i handen och männen i mörk kostym. Alla sträcker upp ett ben och en hand i luften.

Efter att ha avverkat två bröllopsmässor och massor av  frågor på sociala medier om körschema så tänkte jag nu skriva ner några bra tips för alla par som planerar bröllop. Varför ska man ha körschema? Jo, det underlättar för er som par så dagen blir som ni tänkt er. Utan stress och oro för vad som kommer att hinnas med. Men även för ert brudfölje och dem som hjälper er på er stora dag. Om dem också har körschemat så blir det mycket enklare för alla! När schemat är nedskrivet då kan ni slappna av och njuta.

Hur gör man ett körschema? 

Om ni anlitat en bröllopskoordinator då ingår det i uppdraget.  Koordinatorn ser till att ni får uppleva dagen som ni vill ha den och använder just schemat för det. Att få det nerskrivet - på pränt blir liksom realistiskt då. Om ni inte har en koordinator då är det fotografens uppgift att hjälpa er med körschemat från och med att fotografen anländer till den ska avsluta sitt uppdrag. För mig betyder det att jag tillsammans med mitt brudpar går igenom dagen på vårt bröllopsmöte.

Utgå från dessa saker

När är vigseln? Är det en borgerlig vigsel eller kyrklig? Det är dem första sakerna som jag noterar i mitt schema. Det andra är tiden för solnedgången på er dag. Är det sommar så är det kanske 21 eller 22 eller är det vinter? Då går solen ner tidigare -  det påverkar fotograferingen. Lägg sedan tid på saker som ni vill ska hända före ceremonin. Exempelvis tiden för brudens hår, smink, kanske lite bubbel med brudtärnorna. Brudgummens förberedelser och eventuellt dokumentation av detaljer som jag tycker är så himla vackert det vill säga inbjudningskort, ringar och skor och såna saker som ger er en fin story för ert album.  Efter det så tittar ni på hur det ser ut direkt efter ceremonin och gratulationerna. Ska ni ha gruppfoto direkt efter eller senare? Bilder på era gäster och minglet och festlokalen? Ska fotografen dokumentera delar av middag och festen, avsett tid för det. Se också till att ni får tid för porträttfotografering vid golden hour för att fantastiska bilder i fint mjukt ljus.

Brud i vit ärmlös klänning och slöja böjer sig lätt bakåt med brudbukett i handen. Brudgum i mörk kostym håller henne och lutar sig fram. Bakom alla gäster i kyrkan, armatur i mässig ovanför brudparet.

Några tips

 • Räkna med lite mer tid än vanligt så ni har lite luft mellan dem olika momenten och det för att det inte ska kännas  stressigt både det för er,  leverantörer och era gäster
 • Körtid mellan dem olika platserna det kan vara från till exempel kyrkan till festlokalen, hur lång tid tar det? 
 • Räkna med en och en halv timmes porträtt fotografering för brudparet totalt sett. Det brukar vara en tid som de flesta behöver, jag rekommenderar att ni tar den i portioner så att man har 30 minuter innan bröllopet, en stund efter och 30 minuter vid solnedgången. På så sätt blir ni inte borta från gästerna för länge. 
 • Glöm inte att lägga in tid för lunch och toalettbesök mm.
Brudgum i mörk kostym står bredvid sisun brud i vit lång klänning och beige vinterkappa. De håller var sitt glas champagne i handen, medan de står på trappan utanför ingången till herrgård med ljusblå fönster karmar och gul fasad.

Exempel på körschema

14.00 Bilder på platsen, hotellet och brudgummens porträtt bilder

14.30 “Getting ready” bilder på brud och hennes detaljer 

15.00 Porträtt fotografering eller first look

15.30 Foto av festlokalen 

16.00 Vigsel

16.15 Fotografering av gratulationer o kramar

17.00 Gruppfoton 

17.30 Mingelfoton & foto med era gäster

18.00 Middag - foto av middagen, gästerna, talare mm

20.00 Golden hour bilder 

20.48 Solnedgång och avslut på foto uppdraget

Och så ett bonus tips 

När ni har skrivit klart körschemat, ta en bild på texten och spara den som en bakgrundsbild på mobilen, så att ni enkelt kan kika på momenten där. Sen är det också bra att ni skriver ut schemat på papper eftersom mobilbatterier kan ta slut. 

År ni mitt i planeringen och letar efter bröllopsfotograf? Läs mer om mig och mina bröllop här.Personal branding - porträtt fotografering för företag

Kvinna med långt hår, grön quiltad jacka under ett träd i skärgården med en blå anteckningsbok och penna i handen, tittar till vänster i bilden. Bakom vatten och en träbänk.

Om du är din egen och driver ett eget företag i Stockholm eller någonstans i världen så behöver du synas. Och för var och en av oss som är egna företagare följer också ett varumärke ibland kallat för Personal branding - det som andra säger om oss när vi inte är rummet.

Vad är då personligt varumärke?

Nej..det inte vår logga vi pratar om utan helt andra saker:

 • Vem du är
 • Ditt fokusområde
 • Din historia
 • Dina personliga kvalitéer
 • Dina värden
 • Unika saker om dig

Det menar designern Lina Andersson när jag lyssnade på hennes presentation om personligt varumärke för några helger sen i Stockholm. Allt det som skiljer oss från andra som gör samma sak. Jag tar mig själv som exempel, hur många fotografer finns det inte i Stockholm? Jo väldigt många faktiskt, men ingen med min bakgrund, historia, värderingar och på det sätt jag skapar med min kreativitet.

Hur viktig är ett portätt på dig och dina kollegor på hemsidan?

Hemskt viktig skulle jag vill jag säga. Din “About” sida eller “Om oss” brukar vara den mest besökta näst efter första sidan. Och jag är precis som alla andra, vill gärna ha ett ansikte så jag vet vem jag kommer möta och träffa när jag ska köpa en tjänst eller produkt. Vi gör trots allt affärer med andra människor i första hand. Det samma gäller sociala medier, även där behövs minst en bild på dig och din personal.

Kvinna i grön jacka och svarta byxor sitter på en träbänk utomhus, bläddrar i skrivbok med vita blad med anteckningar och har en vit kaffemugg på bänken.

Hur kan du förstärka ditt varumärke och nå ut till dina kunder?

 • Skriv ner dina värderingar - ditt varför
 • Vad vill du säga med dina tjänster eller utbud? Skriv en bra text om ditt företag, varför du jobbar där och ta med dina värderingar
 • Om du är ny företagare behöver du en logotype
 • Du behöver minst ett par proffsiga porträtt till att börja med
 • Bygg på med verksamhetsbilder så du har en egen bildbank 

Det kommer ge din hemsida och sociala medier ett proffsigt utseende. Och hur kan jag hjälpa dig? Jag har olika paket och tjänster beroende på vilka behov du har just nu. Läs mer här eller kontakta mig för en fri digital fika.

Using Format