Körschema till bröllopet

Brudpar och brudfölje står på en trappa utanför en herrgård. Brudtärnor  i gröna klänningar och håller varsin bukett blommor i handen och männen i mörk kostym. Alla sträcker upp ett ben och en hand i luften.

Efter att ha avverkat två bröllopsmässor och massor av  frågor på sociala medier om körschema så tänkte jag nu skriva några bra tips för alla par som planerar bröllop. Varför ska man ha körschema? Jo, det underlättar för er som par så dagen blir som ni tänkt er. Utan stress och oro för vad som kommer att hinnas med. Men även för ert brudfölje och dem som hjälper er på er stora dag. Om dem också har schemat så blir det mycket enklare för alla! När schemat är nedskrivet då kan ni slappna av och njuta.

Hur gör man ett körschema? 

Om ni anlitat en bröllopskoordinator då ingår det i uppdraget.  Koordinatorn ser till att ni får uppleva dagen som ni vill ha den och använder just schemat för det. Att få det nerskrivet - på pränt blir liksom realistiskt då. Om ni inte har en koordinator då är det fotografens uppgift att hjälpa er med körschemat från och med att fotografen anländer till den ska avsluta sitt uppdrag. För mig betyder det att jag tillsammans med mitt brudpar går igenom dagen på vårt bröllopsmöte.

Utgå från dessa saker

När är vigseln? Är det en borgerlig vigsel eller kyrklig? Det är dem första sakerna som jag noterar i mitt schema. Det andra är tiden för solnedgången på er dag. Är det sommar så är det kanske 21 eller 22 eller är det vinter? Då går solen ner tidigare -  det påverkar fotograferingen. Lägg sedan tid på saker som ni vill ska hända före ceremonin. Exempelvis tiden för brudens hår, smink, kanske lite bubbel med brudtärnorna. Brudgummens förberedelser och eventuellt dokumentation av detaljer som jag tycker är så himla vackert det vill säga inbjudningskort, ringar och skor och såna saker som ger er en fin story för ert album.  Efter det så tittar ni på hur det ser ut direkt efter ceremonin och gratulationerna. Ska ni ha gruppfoto direkt efter eller senare? Bilder på era gäster och minglet och festlokalen? Ska fotografen dokumentera delar av middag och festen, avsett tid för det. Se också till att ni får tid för porträttfotografering vid golden hour för att fantastiska bilder i fint mjukt ljus.

Brud i vit ärmlös klänning och slöja böjer sig lätt bakåt med brudbukett i handen. Brudgum i mörk kostym håller henne och lutar sig fram. Bakom alla gäster i kyrkan, armatur i mässig ovanför brudparet.

Några tips

  • Räkna med lite mer tid än vanligt så ni har lite luft mellan dem olika momenten och det för att det inte ska kännas  stressigt både det för er,  leverantörer och era gäster
  • Körtid mellan dem olika platserna det kan vara från till exempel kyrkan till festlokalen, hur lång tid tar det? 
  • Räkna med en och en halv timmes porträtt fotografering för brudparet totalt sett. Det brukar vara en tid som de flesta behöver, jag rekommenderar att ni tar den i portioner så att man har 30 minuter innan bröllopet, en stund efter och 30 minuter vid solnedgången. På så sätt blir ni inte borta från gästerna för länge. 
  • Glöm inte att lägga in tid för lunch och toalettbesök mm.
Brudgum i mörk kostym står bredvid sisun brud i vit lång klänning och beige vinterkappa. De håller var sitt glas champagne i handen, medan de står på trappan utanför ingången till herrgård med ljusblå fönster karmar och gul fasad.

Exempel på körschema

14.00 Bilder på platsen, hotellet och brudgummens porträtt bilder

14.30 “Getting ready” bilder på brud och hennes detaljer 

15.00 Porträtt fotografering eller first look

15.30 Foto av festlokalen 

16.00 Vigsel

16.15 Fotografering av gratulationer o kramar

17.00 Gruppfoton 

17.30 Mingelfoton & foto med era gäster

18.00 Middag - foto av middagen, gästerna, talare mm

20.00 Golden hour bilder 

20.48 Solnedgång och avslut på foto uppdraget

Och så ett bonus tips 

När ni har skrivit klart schemat, ta en bild på texten och spara den som en bakgrundsbild på mobilen, så att ni enkelt kan kika på momenten där. Sen är det också bra att ni skriver ut schemat på papper eftersom mobilbatterier kan ta slut. Är ni mitt i planeringen och vill ha fler tips till ert bröllop, har jag fler tips här.

Eller vill ni ha mer inspiration och letar efter bröllopsfotograf? Läs mer om mig och mina bröllop.


Using Format