Something went wrong.

We've been notified of this error.

Need help? Check out our Help Centre.

Upptäck Preveza i Grekland

Upptäck Preveza i nordvästra Grekland.

Det är snart två år sen jag la upp ett nytt blogg inlägg här. Inte så konstigt ändå, det har ju varit pandemi och jag reser inte så mycket längre. Men i år reste jag ner till Grekland för familjen och min mamma som passerat 80, för jag hade ju vaccinerat mig och delta varianten av viruset hade ännu inte fått någon spridning. Så en av dessa heta lördagar blev det en liten trip med båt från fiskebyn Koronisia i Arta till Preveza stad. Preveza är ju den stad man landar på om man åker på charter resa till nordvästra Grekland så som Lefkas eller Parga.

Preveza är en av städerna runt Amvrakikos gulfen. Utanför Preveza finns ruinerna av staden Nikopolis som grundades under Romariket. Romare, judar och greker har bott här i flera århundraden och livnärt sig på fisket från gulfen. Självaste namnet Preveza tros komma från det slaviska eller albanska språket som lär betyda passage. Så hit kom jag med min systerdotter och hennes kompis. Vi strosade runt i stans gamla kvarter och vid hamnen. Hittade några gator och gränder som hade skugga för att kunna fotografera lite grand trots hettan, det var vid lunch tid vi ankom med båten från Amvrakikos Cruises .

Här är några saker du ska se och göra i Preveza:

  • Strosa i stans gamla kvarter, Saitan Bazaar eller Pazar som den kallas på grekiska     
  • Besök kyrkan Agios Haralambos från 1800 talet för dem fina målningarnas skull (som finns på insidan)
  • Ta en båtur runt Amvrakikos för att få en glimt av dem vilda delfinerna och varför inte njuta  av den färska fisken och räkorna i någon av fiske restaurangerna runt gulfen
  • Besök  Nikopolis som ligger 8 km norr om stan, grundad av romaren Octavian Augustus.
Using Format